Octrooi aanvragen

Octrooi aanvragen

4901655350_587d380e1e_mEen octrooi beschermt niet de naam en beeld van een merk, maar de manier waarop het product werkt. Ofte wel het werkingsprincipe wordt vastgelegd en kan niet door derde partijen worden ingezet zonder uw toestemming. Een patent is dan ook vaak de sterkste merken bescherming die er is. Echter is het niet eenvoudig om een patent aanvraag goedgekeurd te krijgen en zijn er strenge eisen aanwezig. Dit is natuurlijk ook vanzelf sprekend, maar dient u goed te weten welke eisen dit zijn. De belangrijkste regel is dat uw product en/of idee daadwerkelijk nieuw of uniek is en mag deze niet voor de hand liggende afwijkingen bevatten van het geen wat al bekend is.

U hoeft natuurlijk niet opnieuw het wiel uit te vinden en u kunt een goedkeuring krijgen als uw product met een onderdeel van een bestaand ontwerp afwijkt. Veelal wordt er automatisch aan producten gedacht bij een patent/octrooi, echter worden patenten veelal aan technieken, processen en systemen gekoppeld. Zodra een octrooi aanvraag is goedgekeurd zal deze voor de wereld openbaar gemaakt worden. Iedereen kan dus in uw mechanisme inzien en deze ter inspiratie voor hun uitvindingen gebruiken. Zodra u het gevoel heeft dat uw uitvinding in aanmerking komt voor een patent is het goed om in een vroeg stadium na te gaan of u hiervoor een aanvraag wilt doen.

Het is echter raadzaam dit altijd te doen vooraf u aan de ontwikkeling van uw product, systeem, werkwijze en/of merk begint. Hiermee voorkomt u namelijk het risico dat u in de toekomst uw product moet vernietigen omdat deze inbreuk maakt op een bestaand patent. Dit is in het verleden al wel eens voorgekomen.