Intellectueel eigendom

Bescherm uw intellectuele eigendommen doormiddel van een merkenrecht registratie. Wanneer u een uitvinding doet of een ontwerp heeft gemaakt is het belangrijk om als volgende stap uw intellectuele eigendom vast te leggen via een patent. Hiermee bent u juridisch beschermd tegen plagiaat van bedrijven die een soortgelijk product en/of merk willen verkopen in de markt waarin uw producten en merk opereert.

Het patent beschermt namelijk uw intellectuele eigendommen en ze houden een database bij met alle gedeponeerde merkenregistraties. Zodra een van de andere partijen een merk deponeert dat sterk wat weg heeft van het geen wat u hebt gedeponeerd ontvangt u automatisch een notificatie. U kunt dan direct juridische stappen nemen mocht u dat willen. Een merkenregistratie zal ook geweigerd worden als deze al bezet is.

Zorg er ook altijd voor dat bij iedere opdracht die iemand voor uw bedrijf uitvoert dat u de IP rechten overhandigd krijgt. Dit kunt u doen doormiddel van een auteursrechtelijke overeenkomst. Het is namelijk volgens de Nederlandse wet zo dat wanneer iemand uw logo ontwerpt, code programmeert of een productontwerp maakt de IP rechten over het geen wat gemaakt is behoud. Het is aan u als opdrachtgever om dit doormiddel van een overeenkomst goed te regelen. Hiermee bent u niet alleen beschermd door de merkenregistratie via een merkenbureau, maar heeft u ook de IP rechten in handen.

Voordelen merkenregistratie

Een merkenregistratie geeft u niet alleen de zekerheid voor het gebruiken van uw naam en beeld.  Maar creëert ook meerwaarde bij ieder marketinguiting.  U loopt niet het risico dat u naar een intensieve marketing en productontwikkeling traject de kans loopt dat een ouder geregistreerde merk u aanklaagt en vervolgens door de rechter bepaald wordt dat alle producten vernietigd moeten worden. U behoud altijd de zekerheid om het merk te mogen blijven gebruiken. En kunt u naast het gebruik van uw merk ook juridische stappen ondernemen tegen merken die inbreuk maken om uw naam en/of beeld. Let wel op dat u zowel naam als beeld registreert. Veelal is er de veronderstelling dat wanneer het beeld is geregistreerd en dan bijvoorbeeld in het logo de naam is verwerkt dat dan de naam wat in het logo staat automatisch ook is geregistreerd. Dit is een verkeerde redenering en klopt dan ook niet. Wij adviseren dan ook altijd om zowel beeld als naam te registreren.

Zodra u een merk wilt registreren kunt u deze laten controleren op al overeenstemmende merken. Dit heet een merkonderzoek. Het komt namelijk vaak voor dat uw merk in zowel naam als beeld sterk overeenkomt met een reeks bestaand en gedeponeerd merk. Zodra dit het geval is (kan) uw registratie door het merkenbureau geweigerd worden. Het daarom verstandig om de controle door een gereformeerd merkenbureau te laten verrichten. Zei zullen alle resultaten intensief analyseren en een helder en overzichtelijk rapport aan u toesturen. Dit kost veelal niet veel en wordt vaak tegen scherpe en schappelijke tarieven aangeboden.